Au, au, au!!!!!!!!!!!!!!!!! Schat, ik heb weer last van rugpijn!

Au, au, au!!!!!!!!!!!!!!!!! Schat, ik heb weer last van rugpijn!

Zoveel mensen hebben last van hun rug, de één soms, de ander vaak en heel veel mensen dagelijks. Sommigen hebben er zoveel last van dat ze slecht slapen van de pijn, problemen hebben met werken, problemen in hun dagelijkse functioneren kortom bij alles. We kennen intussen aparte rugpoli’s bij ziekenhuizen, gespecialiseerde therapeuten voor de rug, aparte apparaten en toch verdwijnt het probleem maar niet. Hoe kan dit?

Bij rugproblemen en zeker als deze vaker voorkomen, geldt net als bij alle klachten -vanuit de visie van complementaire werkende therapeuten zoals ikzelf- dat je naar het geheel moet gaan kijken. Het heeft weinig zin om iemands rug te masseren als het rugprobleem voortkomt uit een bekkenscheefstand, een beenlengteverschil of wervels, die niet helemaal recht staan. Ook kan het probleem van binnenuit het lichaam komen. Er zijn mensen die last van hun rug hebben omdat ze tè weinig vocht tot zich nemen en dan heb ik het over water drinken! De nieren en bijnieren kunnen dan zoveel last veroorzaken dat iemand daarvan rugpijn krijgt.

Als mensen bij mij in de praktijk komen met rugproblemen volgt een geheel onderzoek; deel van dat onderzoek is een meting met EAV om te kijken hoe alle organen functioneren in het lichaam. Ook kunnen we de ruggengraat doormeten. Vervolgens volgt een fysiek onderzoek waarbij we beginnen bij de voeten tot de nek, schouders en armen. Wanneer men alleen de rug zou behandelen, zie je veelal dingen over het hoofd. Op basis van dit gehele onderzoek kijken we naar de behandeling. Als iemand zijn wervels niet goed heeft staan of een bekkenscheefstand heeft, corrigeren we dit middels de ‘van Dorn’ methode. Als iemand tè weinig drinkt zal het advies zijn meer (bron)water drinken. Om een voorbeeld te noemen, een kop koffie onttrekt vocht aan je lichaam en vraagt om twee glazen water om je vochthuishouding op een gezond peil te houden. Als iemand tekorten heeft op het gebied van mineralen – dit blijkt ook uit de meting – dan moeten deze tekorten aangevuld worden. Dit gaat het liefs middels voedingsaanpassingen maar het kan zijn dat er enige tijd evenzo gesuppleerd moet gaan worden.

Natuurlijk kan massage verlichting brengen, ook al is het tijdelijk, maar we moeten werken aan de oorzaak. En als de rugpijn minder is of verdwenen, is het zaak om te gaan werken aan de versterking van de rugspieren, vergeet daarbij de buikspier trouwens niet! Dit kan bij veel therapeuten onder begeleiding. Als er bijvoorbeeld slijtage is van de tussenwervelschijven is training heel belangrijk; een sterkere rugspier kan veel opvangen. Ook kan er gewerkt worden met microstroom om het herstelproces te bevorderen, bouwstoffen beter te laten opnemen en afvalstoffen beter het lichaam te helpen verlaten. En verder is het belangrijk te kijken naar een goede lichaamshouding en manier van bewegen; ook de werkplek kan een boosdoener zijn!

Kortom de aanpak kan divers zijn omdat de oorzaken divers zijn, leert de ervaring. Is succes dan verzekerd? Neen helaas niet, was het maar zo. Klachten kunnen een oorzaak hebben die onomkeerbaar is, dan is verlichting van de klachten het maximale doel. Toch kan je soms veel bereiken. Een voorbeeld uit de praktijk: er kwam een paar jaar geleden een ex-turnster bij me. Ze had op hoog nivo haar sport beoefend. Ze had op haar jonge leeftijd al versleten tussenwervelschijven! Middels de brede aanpak zijn we in verloop van tijd zo ver gekomen dat ze nagenoeg pijnvrij door het leven gaat, weer kan sporten en door dit alles weer blij is. Toen ze bij me kwam, kende ze nauwelijks meer een goede nachtrust door de pijn in haar rug en uitstraling naar haar benen.

Tip van de maand: Ook hier geldt voorkomen is beter dan genezen. Zorg ervoor dat je lichaam in een zo optimaal mogelijke conditie blijft. Dit geldt voor elke leeftijd. Ga gericht bewegen en als je je rug belast doe het dan op de goede manier, nooit met een holle, bolle rug tillen. En o zo belangrijk, drink voldoende water! Om je lichaam gezond te houden is dat de absolute voorwaarde nummero 1.

Neem contact op of maak direct een afspraak

Heeft u vragen over de behandelingen van Zinnith?
Neem dan gerust contact op voor meer informatie of maak gelijk een afspraak.