Van Dorn Breuss Methode

Beenlengte-, bekken- en wervelkolom correctie volgens de methode Dorn

Dorn Therapie

De Dorn methode is een zachte wervel-, en gewrichtsbehandeling, die gebruikt kan worden bij klachten, die direct of indirect samenhangen met de wervelkolom. De Dorn therapie komt uit Duitsland, waar het is ontwikkeld door Dieter Dorn, een landbouwer uit Allgäu met een eigen landbouwbedrijf en houtzagerij. Door een aanval van spit kon Dorn zijn werk niet voortzetten. Hij herinnerde zich dat hij over een oude man uit een naburig dorp gehoord had, die zulke problemen op een merkwaardige manier pijnloos en snel behandelde. Dieter Dorn zocht hem op en werd ‘genezen’ met de druk van een duim.

Zijn klachten waren verdwenen. Deze oude man stimuleerde Dieter Dorn om deze methode voort te zetten, omdat hij zelf niet lang meer te leven had. Enige maanden later stierf de man op tachtig jarige leeftijd, wat voor Dieter Dorn betekende dat hij ‘zijn methode’ nu echt zelf moest gaan ontwikkelen. De basis van de Dorn therapie is correctie van het beenlengte verschil. Bijna iedereen heeft beenlengte verschil. De benen zijn de steunpilaren van ons bekken. Als deze ‘pilaren’ niet even lang zijn, staat ook het bekken scheef! Dit heeft zijn uitwerking op de wervelkolom met mogelijk pijn en bewe­gingsbeperking als gevolg.

De oorzaken van beenlengte verschil kunnen zijn: een val, vertillen, een misstap, maar vooral het zitten. Als je zit, staat de romp in een 90 graden positie ten opzichte van de benen. Dan ontspannen de heupspieren zich. Het heupgewricht bestaat simpel gezegd uit een kop en een kom, met daar tussen kraakbeen, bijeengehouden door spieren en pezen. Slaan we nu het ene been over het andere, dan wordt de kop van dat bovenbeen als het ware iets uit de kom van het heupgewricht ‘getrokken’. Staan we nu op, en glijdt het gewricht niet automatisch terug in de goede positie, dan wordt de foute houding door het aanspannen van de spieren gestabiliseerd.
Nog sterker gebeurt dat in de auto, omdat die bij het zitten ook nog trilt. Door deze vibraties trillen de kop en de kom millimeter voor millimeter uit elkaar. Zo kan er een beenlengte verschil van wel drie centimeter ontstaan. Om dit weg te werken zetten we geen verhoging onder het te korte been maar gaan we het lange been korter maken!

Als na het corrigeren van het beenlengte verschil de basis in orde is, gaan we verder met het controleren van het bekken en daarna de wervelkolom. Eventuele wervels die niet in de juiste positie staan, worden gecorrigeerd. Deze correctie vindt plaats tijdens het uitvoeren van een bepaalde beweging. Door deze beweging worden de spieren als het ware voor de gek gehouden en kunnen de spieren de correctie niet tegenwerken.

De behandeling van de wervelkolom wordt afgesloten met een zachte massage: de Breuss massage, die met name gericht is op het verbeteren van de functie van de tussenwervelschijven. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een speciale olie. Deze olie werkt ontspannend bij spierpijn, rugpijn, spit en reumatische pijnen. Een behandeling duurt ca. 1 uur. De Dorn therapie en Breuss massage kunnen ook prima toegepast worden bij kinderen.

Na de behandeling

Veel water en thee drinken helpt hierbij om het ontgiften te bevorderen (opgehoopte afvalstoffen in de weefsels komen nu los en kunnen door meer te drinken, sneller worden afgevoerd).

Neem contact op of maak direct een afspraak

Heeft u vragen over de behandelingen van Zinnith?
Neem dan gerust contact op voor meer informatie of maak gelijk een afspraak.