Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30-17.30 uur)
Help ik ben ziek en wat nu?
Gepubliceerd op 12-12-2023
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30-17.30 uur)
Een van de lezers van dit blad vroeg me naar aanleiding van mijn vorige column, “Maar wat als ik nou ziek ben in de winter, wat moet ik dan doen?” Tja, dat kan natuurlijk ook – je hebt je goed voorbereid en toch ben je ziek geworden. Is dat erg? Nee, echt niet. Ziek worden in de vorm van griep hebben, is heel normaal. Griep gaat vaak gepaard met koorts en dat kan je zien als: je lichaam is zich aan het reinigen. Maar al te vaak neemt of wil de moderne mens niet de tijd nemen om ziek te zijn. Snel naar de huisarts voor een kuurtje en dan weer snel doorhollen. En dat terwijl antibiotica echt niet helpt bij een normale griepvirus. Maar ja, we willen snel, sneller, snelst. Toch is dat niet wat ons echt helpt.
Laten we eens naar de griep kijken; wat het is en wat het doet in het lichaam. Griep verschijnt elk jaar weer zowel bij mens als dier en is van nature een natuurlijk – selectie proces!
De oudsten en zwakkeren onder ons worden het hardst getroffen. We zijn en blijven zoogdieren ook al hebben we kleren aan en rijden we in auto’s. Het beste is om de weerstand te verhogen. Dat doe je door te zorgen voor voldoende rust en slaap. Goed en voldoende eten maar ook niet weer teveel; genoeg te drinken (denk ook aan gewoon water) en als het nodig is extra ondersteuning te nemen.
Nagenoeg iedereen kent intussen Echinecea, Echinaforce, tinctuur etc. een extract van de Rode Zonnehoed, die de weerstand op een natuurlijke wijze ondersteunt. Ook vlierbessen extract in de vorm van siroop of tabletten kunnen heel goed helpen. Let wel, dat je datgene koopt zonder sorbitol! Vlierbessen bevatten heel veel vitamine C en zeker samen met Echinecea heb je een mooi koppel om de griep effectief aan te pakken.
Als je daarbij ook last van je darmen hebt, is het raadzaam om een goede probiotica te slikken. Welke? Vraag dit na bij een therapeut, die kennis van zaken heeft want dat verschilt van persoon tot persoon. Deze in de ochtend innemen zodat onze darmen gezonder worden en zo ook onze natuurlijke weerstand. De basis van onze weerstand zit voor een groot deel in onze darmen. Eventueel is een goede Multi-vitamine aan te raden waar in ieder geval vitamine C, D en zink in zitten maar ook dit kan je navragen bij een therapeut of arts natuurlijk. In principe moet je lichaam het in basis uit de gezonde voeding halen dus een suppletie dien je niet te lang door te gebruiken!
Wanneer je ziek bent, is het zaak om te luisteren naar je lichaam! Griep zorgt ervoor dat je reinigt. Vaak vast je een paar dagen (niet of weinig eten); let er op dat je voldoende water, kruidenthee of sap blijft drinken! Zweet en transpireer je veel en geef je je lichaam de kans om zelf de griep te overwinnen, dan is dat het beste. Griep gaan onderdrukken, raad ik echt af. Koorts is een hele normale reactie en zolang deze niet te hoog is, zelfs prima. Pas bij echte hoge koorts is het aan te raden om hierop actie te ondernemen. Pas als het ziek zijn teveel wordt, is het zaak om een arts of therapeut te raadplegen. In de complementaire geneeswijzen hebben we dan veel natuurlijke middelen tot onze beschikking om het lichaam en geest verder te ondersteunen.
Aan het eind van de griep periode is het zaak om versterkende voeding te nemen, zoals bouillon getrokken van schenkel met kruiden zoals knoflook, gember en ui. Laat zuivelproducten nog staan en neem nu liever 5-7 x per dag een kleine hoeveelheid eten. Ook de bijen producten kunnen ons helpen. Zoals Propollis en Gellee Royal/ Koninginnen Gelei. Deze zijn versterkend voor het totale systeem. En heel belangrijk: blijf voldoende rust nemen en ga pas weer echt actief worden als je je helemaal fit voelt. Een goede griep is op zijn tijd gewoon goed voor ons en als het te heftig wordt, neem dan contact op met een therapeut of arts. Maar liever nog zeg ik, zorg goed voor je zelf en weet dat griep de natuurlijkste zaak van de wereld is!!
Tip van de maand: Geef je lichaam een kans om zelf te herstellen. Ondersteun en voedt het op de juiste manier en neem de tijd – ook voor het ziek zijn – rennen kan altijd later wel weer.