Het is Lente! Tijd om gewicht kwijt te raken maar dan wel op een gezonde manier.

Het is Lente! Tijd om gewicht kwijt te raken maar dan wel op een gezonde manier.

Van een van onze lezers ontving ik de vraag of er een standaard dieet bestaat voor gezond afvallen. Nu het eindelijk lente is geworden, is dit het idee dat de prijs ontvangt van een half uur consult bij mij in de praktijk. Diëten, daar ben ik meestal tegen. Diëten zijn tijdelijke – meestal rigoureuze – aanpassingen op het gebied van voeding welke op termijn doorgaans niet lang vol te houden zijn. Daarnaast zijn er nogal wat diëten op de markt, die het risico in zich hebben van tekorten. Die kan je vervolgens weer gaan aanvullen met pilletjes etc. maar daar waren we nou net geen voorstander van. Feit is wel dat een steeds grotere groep Nederlanders last heeft van overgewicht. We hebben bijna 7 miljoen landgenoten die een matig tot ernstig overgewicht hebben! Nog even en we zitten op 50% van de totale bevolking. Is dat erg?

Ja, daar het schadelijk is voor de gezondheid van al die mensen. Het hart, de gewrichten zijn er niet op gemaakt zoveel gewicht mee te dragen met alle gevolgen van dien. Vroegtijdige slijtage aan gewrichten en ledematen, hart-, en vaatziektes en de grootste bedreiging van de 21ste eeuw is suikerziekte. Er lopen kinderen rond met ouderdomsdiabetes, iets dat je vroeger pas kreeg als je 60+ was en niet als ‘teenager’. Neen we doen in mijn ogen echt iets niet goed hier. De trend in Amerika om het overgewicht aan te pakken, was tot voor kort de bioscoopstoelen en vliegtuigstoelen te vergroten. Gelukkig zit daar ook een kentering in. We volgen vaak de trend van Amerika; laten we nu eens de trend zetten en voor een gezond gewicht gaan.

Los van overgewicht is het voor de meesten van ons een goed idee om het lichaam op te schonen in het voorjaar eventueel door te vasten (onder begeleiding). Dus toch maar gaan diëten dus? Alsjeblieft niet. Wanneer je daadwerkelijk gewicht kwijt wilt raken is:

  • Stap 1 meer gaan bewegen en dan het liefst buiten. Vetten verbrand je niet binnen in een ruimte waar weinig zuurstof is, dus echt bewegen is stevig wandelen in de buitenlucht of andere activiteiten buiten verrichten. Elke dag een half uur bewegen is echt wel het minimum.
  • Stap 2 minder gaan eten. We krijgen vaak teveel eten binnen (gemakkelijk 2 tot 3 keer teveel). Eten is energie. Alles dat we niet gebruiken van deze energie bouwt deels de speklaag op of gaat deels de toiletpot in.
  • Stap 3 voldoende water drinken. In mijn praktijk zie ik heel veel mensen die veel te weinig drinken. Koffie en frisdranken enz. onttrekken water aan je lichaam. Water heb je nodig om goed te kunnen blijven functioneren, afvalstoffen kwijt te raken (detoxen) en af te vallen!
  • Stap 4 eet gezond en passend wat past bij je constitutie, je lichaamsbouw en je levensritme etcetera. Wat voor de een goed is kan voor de ander het tegendeel zijn.
  • Stap 5 laat een voedingsadvies op maat maken. Ik test voor mensen uit welke voeding kloppend is. Ik maak samen met de cliënt een voedingsadvies dat voldoet aan de doelstelling van mijn cliënt, de gezondheidssituatie én dat verantwoord vol te houden is. Afvallen vraagt meer dan je denkt en is niet te realiseren met een tijdelijk dieet maar vraagt veelal een andere kijk op het leven met al wat daarbij hoort.
  • Stap 6 doe het met plezier. Het is een ‘pakkage deal’ met jezelf. Wanneer je echt effect wilt hebben, doe je alle stappen en kan je blijven genieten.

Kortom niet zo simpel dus. Waren mensen vroeger niet dik? Ja natuurlijk waren er toen ook dikke mensen maar én veel minder in aantal én minder in gewicht. Ik ben cliënten tegengekomen die meer dan 2,5 maal gewicht hadden dan gezond voor hen was! Dan heb je een lange weg te gaan. Los van wilskracht kan het lichaam soms een ondersteuning gebruiken want het kan zijn dat een of meer organen in het lichaam ondersteuning behoeven. Ook hier is achter te komen middels een uitgebreide screening door een hulverlener die hier verstand van heeft en die verstand heeft van voeding.

Tip van de maand: Voorkomen is beter dan…dus zorg dat je zelf op tijd je leven aanpast zodat je een gezond gewicht houdt. En lukt dat niet, vraag dan om deskundige hulp, want liever ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

An-Akh Zaldoc
Complementair BATC therapeut

Prijsvraag!! We roepen lezers van het blad om ideeën aan te leveren voor onderwerpen van deze column. Het beste idee (dat dan gebruikt wordt) wordt beloond met een gratis behandeling (30 minuten) van de gezonde ‘teut’ therapeut.

PDF Download: column_mei-gewicht

Neem contact op of maak direct een afspraak

Heeft u vragen over de behandelingen van Zinnith?
Neem dan gerust contact op voor meer informatie of maak gelijk een afspraak.