Pak de luis, niet het kind

Pak de luis, niet het kind

In deze periode, na de zomervakantie en nu de scholen weer zijn begonnen, krijg ik regelmatig de vraag in mijn praktijk, wat te doen aan luizen als zoon/dochter deze heeft of als ze weer in de klas zijn. Hoofdluis, dat vervelende kriebelende beestje dat elk jaar wel weer op duikt op scholen als het warm wordt en na vakanties.

Als je kind luizen heeft is er maar één antwoord: bestrijden die beestjes! Alleen op welke manier? Daarnaast maken mensen zich wel eens zorgen, verzorg ik mijn kind wel goed? Nou is het zo dat luizen makkelijk overspringen van het ene hoofd naar de andere. Daarnaast is het ene kind er veel gevoeliger voor dan het andere. Dit kan zelfs binnen het gezin verschillen en dat terwijl dan iedereen even vaak zijn haar wast. Wel is het zo dat teveel of juist te weinig wassen bijdraagt voor de ontvankelijkheid voor luis. De meeste mensen grijpen naar een chemische behandeling, gekocht bij de drogist.

Helaas komen de luizen zo vaak terug. Op een natuurlijke manier aanpakken is én veel vriendelijker voor het kind én de kans op terugkeer is klein, zeker als de omgevingsfactoren (knuffels e.d) in acht worden genomen. In de complementaire geneeswijzen hebben we een natuurlijke oplossing hiervoor. Deze oplossing is al heel erg oud en heeft zijn werking al vaak genoeg bewezen. Volg daarvoor het onderstaande recept goed op!

HET recept tegen luizen:

  • Effectief
  • Niet-chemisch
  • Bij juist gebruik geen terugkomende luizen (of neten)
  • Preventief

Gebruik essentiële oliën en maak in geval van acute luizen een mengsel als volgt:

  • 40% tea tree
  • 30% eucalyptus
  • 15% rozemarijn
  • 15% lavendel (totaal ongeveer 5 ml.)

Doe dit mengsel in zuivere amandelolie (10ml.) en smeer de hoofdhuid hiermee in. Dek af met een badmuts en laat dit intrekken; zolang de huid niet prikt kan dit een uur blijven intrekken. Was na met een zachte shampoo, bijvoorbeeld lavendel shampoo. Blijf minstens een week lang dagelijks kammen met een luizenkam, waar een steriel gaasje tussen wordt geklemd. Dit maakt meteen goed zichtbaar wat je eventueel aan luizen en neten weg kamt en je verwijdert het gaasje makkelijk.

Denk aan het wassen van knuffels in bed naast alle andere dingen als kussenslopen, mutsen en kleding enz.! Was op minimaal 60 graden anders overleven de neten. Je kunt knuffels e.d. ook een nacht in de vriezer stoppen, tegen de vrieskou kunnen de luizen niet en knuffels gelukkig wel.

Preventief wanneer er luizen worden geconstateerd in de klas maar niet bij het kind zelf:

Wassen met Tea tree kuurshampoo van Chi bijvoorbeeld, een paar druppels essentiële eucalyptus, lavendel en/of rozemarijn olie toevoegen bij iedere wasbeurt (een tot twee keer in de week bijvoorbeeld). Dit ook doen als een lid van het gezin het wel heeft en de rest niet. Voorkomen is beter dan genezen.

Bij juist gebruik is positief effect verzekerd bij dit recept. Je pakt die beestjes op een natuurlijke manier aan wat het beste is voor kind en de andere leden van het gezin. Vervelend maar waar hebben ze de neiging, bij onjuiste aanpak, zich snel te verspreiden en voor je het weet heeft iedereen er last van. Natuurlijk kunnen luizenmoeders helpen bij de controle maar primair zijn ouders daar zelf verantwoordelijk voor.

Hou in de gaten of je kinderen vaak jeuk hebben aan hun hoofd en zo ja ga dan zelf aan de slag. Als je de beestjes aanpakt voordat ze op school zijn kunnen ze anderen niet tot last gaan zijn. En mijn laatste tip, bewaar dit recept goed want een luis ligt makkelijk op de loer. Met dit recept pakken we dit beestje natuurlijk en goed aan. Ik wens een ieder een luizenvrije nazomer met heerlijke temperaturen!

Neem contact op of maak direct een afspraak

Heeft u vragen over de behandelingen van Zinnith?
Neem dan gerust contact op voor meer informatie of maak gelijk een afspraak.